Elérhetőségek


ISTF Kft.
Cím: 7621 Pécs, Kazinczy u. 3.

E-mail: istfkft@istf.hu

Megközelíthetőség

Űrkutatás

A HOLDON TÖRTÉNŐ MUNKAVÉGZÉS ELŐSEGÍTÉSÉRE KONSTRUÁLT ROBOTTECHNIKA GYAKORLATI MEGVALÓSÍTÁSA

Jelen projektünk célja:

A holdon történő munkavégzés gyakorlati megvalósítása a holdi körülmények ismeretében. A birtokunkban lévő innovációk és az abból hasznosítható technológiák felhasználása a robot konstrukciónkban.

A robot elnevezése:

„MATCI” Moon Ant Technology Construction Instrument. A robot elnevezése jól tükrözi a szélsőséges holdi terepviszonyokhoz igazított igénybevételt.

 

A robot működéséhez szükséges alapelvek: 

A földi és holdi gravitációközti 1/6-os különbségből adódóan, a robot munkavégző képessége a hatodára csökken. A gravitációból adódó problémát kiküszöböltük a robot tömegének önsúlyozásával, így a munkavégzésnek elegendő toló illetve húzó erő érhető el. Az alapelveink alapján megalkotott modellezések során, jutottunk a jelen konstrukcióhoz és formához:

"MATCI"
 
"MATCI"

 A ballaszt tartályt egy fenéklemezes ürítési megoldással készítettük el. A munkavégző oldalt (tolólappal szerelve) különválasztottuk az önsúlyozó oldaltól mert a kettős unkció műszakilag nem működhet. Egyértelművé vált, hogy a meghajtás ily módon átalakul. A jobb súlyelosztás lehetősége végett hat kerékkel szereltük fel a robotot. Ennek a következtében jutottunk el a jelen megoldásokhoz. 

A projekt eredeti publikációja a NASA Lunar and Planetary Institute oldalán IDE KATTINTVA megtekinthető!

A publikáció magyarul IDE KATTINTVA megnyitható!

NASA        Lunar And Planetary Institute

 

BACK FŐOLDAL